Вітаю Вас на блозі "Бла-бла-логія"! Ознайомтеся з нашою новою сторінкою "Наш збірник", де Ви знайдете повний збірник усіх статей блогу про рецепти, здоров'я, корисні поради, психологію.

Біль у серці. Як за 5 хвилин позбутися болю в серці без піґулок

Льюїс Керрол "Аліса в Задзеркаллі" українською. 1 серія

5/06/2017

Як уберегти дитину від груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20». Підлітковий конформізм - ефект зграї.


Аби Вашу дитину не затягло до якоїсь групи смерті типу «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20», «Море китов» тощо, батькам перш за все потрібно розібратися в особливостях підліткового конформізму і зрозуміти принцип «ефекту зграї».  
Давайте розбиратися, адже саме це може дати Вам розуміння, як уберегти дитину від груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20», «Море китов».
         Конформіст – це людина, яка дуже боїться відрізнятися від більшості. А діти і підлітки – це потенційні конформісти. Я не кажу вже за деяких дорослих людей, які так і не позбулися свого дитячого конформізму. Така людина прагне в усьому наслідувати інших, аби не вирізнятися з натовпу. Конформіст переймає звички, манеру, навіть ходу оточуючих його людей. Усе, що популярно у його оточенні – підліток копіює і наслідує. Уперто, майже маніячно. Наші діти у 14-16 років стають особливо залежними від думки більшості.
         Суспільство чинить величезний тиск на усіх нас, змушуючи прилаштовуватися до групових стандартів. Просто дивовижно, наскільки дорослі і підлітки бояться один одного! Пам'ятаєте себе по школі? Не дай Боже, бантик буде нерівно, чи у зачісці залишиться «півник», чи панчішки перекрутяться! Засміють, затюкають у кращому випадку; у гіршому – на нас чекав бойкот. Часи змінилися, а суспільні стандарти – ні. І хай хоч до посиніння діти будуть фарбувати губи у чорний, а волосся у блакитний колір – це нічого не міняє. Вони так же як і ми колись страшенно бояться «зганьбитися», виказати себе «дурниками», у чомусь «лохонутися» (як вони зараз висловлюються). І тому підлітки часто діють так, аби дати іншим якомога менше приводів посміятися над ними.
         Якщо хлопці вважають вузькі штани стильними, то горе тому парубку, який наважиться носити широкі. Якщо підлітки вважають, що лоскотати собі нерви селфі на даху електрички – то модно, лихо тому, хто навідріз відмовиться слідувати їхньому захопленню. Якщо підлітки вважають, що бути учасником груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20» или «Море китов» - це круто, то непереливки буде тим друзям, які вважатимуть, що останнє смертельне селфі – то дурість, а не героїзм.

            Ефект зграї

        
Прагнення пристосуватися стає найбільш сильним в період, коли дитина дорослішає. Ось чому підлітки часто збиваються у «зграї», як вівці. Група лікарів дослідила поведінку таких «зграй». Групі дітей пропонувалося назвати речі певного кольору правильно, а колір однієї з таких речей назвати завідомо неправильно. Наприклад: «Це куля червоного кольору, це коробка синього кольору», а на лінійку білого кольору казати, що вона чорна. До кола запрошували дитину, яка не знала про «змову». І коли учасники говорили, що лінійка чорного кольору у той час, як вона була біла – ця дитина спочатку дивувалася, а потім, повагавшись мить, говорила як і всі: «Це лінійка чорного кольору». І лише декілька дітей, відкинувши загальну думку, висловили власну, і не погодились, що лінійка чорна. Я рада за таких дітей. А от за інших маю серйозну тривогу. Вони – потенційні жертви груп смерті, поганих компаній, тиранів і кримінальних авторитетів.
         Було помічено й те, що коли у дитини є хоч один друг, що стане на його бік всупереч колективу, то у неї самої теж додається мужності протистояти тиску однолітків. Якщо дитина залишається з думкою колективу сам-на-сам, шанси вистояти у неї майже нульові.
         Звідси і у підлітків, і у дорослих виникає безліч запитань. Чому тиск думки більшості чинить такий сильний вплив в період дорослішання? Чому підлітки так бояться бути знехтуваними колективом? Чому вони роблять те, що говорять їм однолітки і дорослі? Чому їм важко бути незалежними?
         Знайти відповідь на ці питання дуже важливо перш за все самим підліткам. У батьків не завжди вистачає слів та аргументів, а іноді й терпіння, аби пояснити дітям всю безглуздість і небезпеку наслідування загальній моді та вступу до груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20» тощо.

            Як допомогти дітям


Як уберегти дитину від груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20»? Тоді ми звертаємося безпосередньо до самих дітей.
Коли ви почуваєте себе глупо і невпевнено, коли ви самі собі не подобаєтесь, тоді ви дуже боїтеся насміхань і того, що друзі вас відринуть. Ваші проблеми здаються вам і без того занадто серйозними, аби ускладнювати їх ще й незгодою з більшістю. І ви одягаєтесь як всі, розмовляєте як всі, і всі ваші ідеї стають такими ж як у всіх. Ви боїтеся підняти руку, коли знаєте правильну відповідь, чи висловити свою власну думку. Ви намагаєтеся вести себе якомога "безпечніше". Усі ці види поведінки мають дещо спільне: вони породжені почуттям невпевненості. Я говорю про страх опинитися поза колективом, страх, що тебе не запросять на вечірку, страх не сподобатися, зазнати невдачі… Величезний тиск заганяє нас в однакові клітки і перетворює з людей на слухняних роботів.
Так, потрапляння в залежність відбувається кожен раз, коли вам не вистачає мужності зробити щось таке, що вирізняло б вас від ваших друзів. Уявіть себе у машині з п'ятьма молодими людьми. Один із них дістає ножа і починає вирізати на своїй руці кита, прохаючи вас зняти це на відео. Потім пропонує зробити те ж саме усім іншим, мотивуючи це тим, що йому необхідно запросити до групи смерті чотирьох своїх друзів, беручи на «слабо» і насміхаючись з товаришів, що вони «матусині синочки». Троє з оточуючих вже зробили те саме і тепер ваша черга. Чи відповісте ви рішуче: «Я не буду цього робити!»? Ви знаєте, що групи смерті – то безумство, різання рук – небезпечне для здоров'я та психіки. Але ви не хочете, аби над вами насміхалися, аби вважали слабаком…
 Якщо ви піддастеся хоч один раз, аби лишень спробувати, що то за відчуття – вам легко вже буде повторити це саме знову й знову (бо перший етап пройдено), слухняність ввійде у звичку. І ви ризикуєте дійти у такій грі до кінця… До смерті…
І все це через прагнення бути як всі. А тато? Мама? Кохана? А ви самі? Життя таке чудове! Можливо ви у майбутньому – новий Стів Джобс чи Марк Цукерберг? Можливо саме вам судилося винайти ліки від раку? Чому ж заради думки більшості, ви позбавляєте надії усе людство?
Тому дуже корисно подумати про ці питання до того, як ви зіткнетеся з кризою у відносинах з друзями. Визнайте той факт, що ваші друзі теж знаходяться під тиском однолітків, як і ви. Вони наражаються на таку ж спокусу випити, закурити, порізати себе, стрибнути з даху, як і ви – просто тому, що самі бояться відрізнятися від інших. Вони бояться, що їм поставлять менше «лайків», що їх будуть ігнорувати. Тому вони й поводять себе так безвільно, і роблять щось безглузде.
Наскільки краще буде, коли ви покажете, що ви впевнені у собі. Тоді за вами потягнуться інші, вони будуть вас поважати. Так, поважати! Адже людина, яка впевнена у собі, гарний приклад для інших. Вона викликає захват своєю сміливістю, своєю неординарністю. І стає лідером. Дівчата поважають сильних духом хлопців, бо розуміють, що саме такий чоловік – їхня опора і захист.
Тому сміливо кажіть: «Якщо ви, чуваки, бажаєте сходити з розуму – вперед! Але на мою думку, це безглуздо. Тому – без мене».
Це не означає бути маленьким. Це означає, що у вас достатньо мужності відстояти свою думку. Це доводить те, що ви самодостатня і впевнена у своїх силах людина. Це прояв зрілості і свідомості.

Впевненість у собі

Більшість підлітків поважають хлопця чи дівчину, у яких вистачає мужності залишатися собою, навіть якщо над ними сміються. Впевнена в собі людина часто стає лідером, адже вона довела свою незалежність. Вона зроблена не з м'якого тіста, а навпаки, достатньо смілива, аби відстоювати те, що вважає правильним. І ще вона зможе допомогти тим, кому потрібен друг. Його дружба підтримає їх впевненість в собі. Вона може допомогти іншим стати незалежними від думки однолітків.
Якщо ви один з тих молодих людей, хто незадоволений життям і собою, вам хочеться щезнути, втекти від усього цього, піти з цього долбаного життя; чи якщо вам боляче, коли хтось сказав вам щось неприємне, дозвольте дати вам декілька порад:
1.     Поспостерігайте за оточуючими.
Аби виявити загальне відчуття невпевненості. Ваші однолітки проявляють свої переживання через сором'язливість, чи злість і дурість, чи через дурну поведінку, чи відмовляючись приймати участь у грі, або червоніючи за кожного приводу. Тож знайте – всі вони бояться насмішок і соромляться. Ми всі знаходимося в одному човні. Як тільки ви зрозумієте, що у інших ті ж самі проблеми, що й у вас – ви ніколи не почуватимете себе самотніми.
2.     Знайдіть справжнього друга.
Тепер ви збираєтеся робити деякі кроки, аби змінити ситуацію. Добре було б вибрати того, кому ви найбільше довіряєте, людину, в якій ви впевнені. Це може бути ваш одноліток або доросла людина, яка розуміє проблеми молоді. Це можуть бути й ваші батьки. Говоріть йому про свої почуття прямо і попросіть підказати вам, як позбавитися того, що вас турбує. Він може мати подібний досвід у минулому і у нього може бути готове рішення подібної проблеми.
Як завести нових друзів швидко й легко? Пам'ятайте, що люди, з якими ви зтикаєтесь кожен день, переживають ті ж самі проблеми. Розуміння цього допоможе вам спілкуватися з ними і навіть завоювати їх повагу. Дайте їм зрозуміти, що приймаєте і поважаєте їх, їх точку зору і що вони важливі для вас.
3.     Компенсуйте свою слабкість
Концентруйте свої зусилля на тому, що допоможе вам бути задоволеним собою.
«Я буду краще за всіх грати у футбол», «Я навчусь грати на гітарі», «Я вивчу англійську мову», «Я буду малювати, щоб створювати ексклюзивні речі, які люди захочуть купляти і у мене буде свій бізнес»…
     Вам необхідно добувати якомога більше корисного з того, чим ви володієте. Це перший крок до здобуття впевненості у собі. Зневага з боку інших ранить не так боляче, якщо ви знаєте, що ви майстер у чомусь. Розвивайте в собі вміння, яким ви могли б пишатися, і поступово почнете краще відноситися до себе. Якщо ви будете подобатися собі, ви почнете подобатися іншим.  

Отже, якщо ви дитина, яка прочитала цю статтю, то я сподіваюся, що допомогла вам уникнути невпевненості у собі, вберегла від вступу до груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20». Навчила, як відповісти на дурницю і не потрапити «на слабо»

Якщо ви – дорослий, то сподіваюся, тепер Ви знаєте, що таке підлітковий конформізм і ефект зграї. Тепер Ви знаєте, якими словами переконати своїх дітей у тому, що вони не самотні. Тепер Ви зможете уберегти дитину від груп смерті «Синий кит», «Разбуди меня в 4.20».